Registrera | Glömt lösenord?

»Spelar ny musik  »Marknadsför band/artister  »Ökar din musikalitet
Demomusik på band

Skivkontrakt, avtal och skivbolag

skivkontraktSkivkontrakt och att få spela in en egen skiva är något som de flesta musiker och artister någon gång har drömt om. Har man kommit så långt att man blivit erbjuden ett kontrakt är det viktigt att förstå vilken typ av avtal det är och vad det innebär. Det finns givetvis en hel del olika avtal som kan skrivas, men de vanligaste typerna är:

• Artistavtal (skivkontrakt)
• Managementavtal
• Distributionsavtal
• Förlagsavtal

Artistavtal (skivkontrakt)

Tecknas mellan artist och skivbolag. Artisten eller bandet förbinder dig till att medverka på en skivinspelning med tillhörande arbetsuppgifter. Skivbolaget förbinder sig oftast (inte alltid) att ge ut skivan. Detta kallas i folkmun Skivkontrakt.

Managementavtal

Tecknas mellan artist och manager. En managers uppgift är att stå på artistens sida och hjälpa till med att boka in spelningar, intervjuer samt marknadsföra artisten mot skivbolag och förlag. Managern får oftast ersättning i form av procent på artistens inkomster, något som kan vara både positivt och negativt beroende på artistens omsättning.

Distributionsavtal

Tecknas mellan artist och distributör. Distributören förser butiker med skivan men artisten står själv för kostnader i samband med skivinspelning och marknadsföring.

Förlagsavtal

Tecknas mellan låtskrivare och musikförlag. Låtskrivaren ger bort sina låtar (förlagsrättigheter) mot att förlaget jobbar för att placera låtarna hos andra artister samt att samla in ersättning till låtskrivaren. Ibland kan låtskrivaren erhålla förskott från förlaget.

Övriga tips

Det är viktigt att noga granska både företaget och kontraktet de erbjuder. Läs på om det företag, vilket rykte har de? Hur länge har de jobbat med detta? Försök kontakta någon som har haft med företaget att göra tidigare och kan intyga att de är seriösa.

När det gäller avtalet måste man veta: hur lång tid avser avtalet? Kan du eventuellt korta ned tiden? Gäller det ett förlagsavtal är det viktigt att ta reda på vilka låtar avtalet gäller. Är det alla låtar du någonsin skrivit och kommer att skriva, endast de låtar du skriver under en viss period eller de låtar som medverkar på ett visst album? Vilka skyldigheter har du och vilka skyldigheter har företaget? Förbinder sig skivbolaget över huvud taget att ge ut inspelningarna? Om inte, kan du befinna dig i en situation där du är bunden av ett avtal men kan inte ge ut din inspelning. I många kontrakt förbinder sig bolaget att ge ut skivan efter en viss tid efter att mastern är klar (t.ex. 180 dagar). Har skivbolaget någon optionsrätt (dvs. rätt att förlänga avtalet om de vill)? Om ja, på vilka villkor? Hur stor medbestämmanderätt har du i frågor som t.ex. val av låtar, val av producent, omslag, hur du presenteras etc.? Vem ska betala för eventuell musikvideo och marknadsföring? I vissa avtal dras kostnaden av från artistens framtida royalty. Är det något mer du förväntas betala? Har företaget rätt att överlåta kontraktet på en tredje part? Vad innebär det för dig? Vilka säkerheter har du om företaget köps upp osv.? Risken att företaget kommer att rata dig pga. att du förhandlar om kontraktet är liten. Testa var deras gränser går, men tänk på att som debutant kan du inte räkna med lika stor royalty etablerade artister.
Musik | Om demolåtar.se | Facebook | | Disclaimer | Naviti AB | API | Admin

FB

Kolla in oss på facebook.

Sök låtar

Alla låtar

Tipsa musikvänner

Share |