Registrera | Glömt lösenord?

»Spelar ny musik  »Marknadsför band/artister  »Ökar din musikalitet
Demomusik på band

Frågor och svar om demosidan

Här besvaras vanliga frågor om Demolåtar.se.

1. Kostar det något att ladda upp musik?

Svar: Nej, det är gratis! Efter de första 2 låtarna måste du dock börja ge oss lite cred! (se 17. Vad är Cred Coins?).

2. Hur många låtar får man ladda upp?

Svar: Hur många som helst!

3. Vilka låtar får man ladda upp?

Svar: Endast egen musik får laddas upp, inget upphovsrättsskyddat material som inte tillhör en själv får laddas upp. Att lägga upp originalmusik och byta låtnamn, artist etc. är därmed också olagligt.

4. Vem kommer åt mina låtar?

Svar: Alla kan lyssna på låtarna via hemsidan, men du väljer själv om låtarna ska kunna laddas ner eller ej. Även om detta inte önskas kan vi inte garantera att låtarna inte går att ladda ner med speciell mjukvara.

5. Vem äger rättigheterna till musiken?

Svar: Musikerna så klart! Demolåtar.se gör den bara tillgänglig för allmänheten.

6. Hur ändrar jag mina kontouppgifter och mina uppladdade låtar?

Svar: Logga in, klicka på skiftnyckeln längst upp till höger.

7. Hur anmäler jag en olaglig eller olämplig låt?

Svar: Skicka ett mail till support@demolatar.se.

8. Hur söker man bland låtarna?

Svar: I fältet under rubriken "Sök låtar", fyll i band/låt eller en kombination av dessa och välj sedan inom vilken genre du vill söka. Ange delar av namn och ord för att få fram samtliga träffar som innehåller sökordet. Ex: love stockh -> ger alla låtar som heter något med "love" eller "stockh" vilket kommer att hitta "stockholm", "lovers" och liknande ord.

9. Hur sorterar man låtlistan?

Svar: Tryck på valfri rubrik för att sortera listan efter rubriken. Trycker man t ex på "Speln." sorteras listan efter mest spelade låtar, trycker man på "Upplagd" sorteras listan efter uppladdningsdatum osv...

10. Hur gör man en playlist?

Svar: Gör din sökning i högerspalten och sortera sedan låtarna som du vill. Klicka på låtlistans rubrik och din playlist dyker upp!

11. Min låt går för fort eller för långsamt, varför?

Svar: Det är viktigt att använda en sample rate på 44.1kHz när man skapar sin mp3-fil, annars kan låten gå för snabbt eller för långsamt. Detta är standardinställningen för det flesta program (se 16. Hur gör jag mina låtar till mp3:or?).

12. Hur räknas betygen ut?

Högsta betyg är 5 och lägsta 1 och ett genomsnitt räknas ut av alla röster. Betygen sätts av Demolåtar.se:s besökare och max en röst ska sättas per besökare. Funktioner känner av fusk som t.ex. att rösta på sig själv flera gånger eller att spela sina egna låtar onaturligt ofta. Straffade artister/band kan aldrig återfå höga betyg igen.

13. Vilket syfte har denna sida?

Svar: Tjänsten är tänkt som ett medium för osignade artister och band att sprida sin musik med. Läs mer om Demolåtar.se.

14. Vad skiljer Demolåtar.se från andra demosajter?

Svar: Detta är Sveriges största demosajt! Sidan är funktionell, har begränsat med reklam och fokuserar på användbarhet. Det är gratis att ladda upp obegränsat antal låtar som fullskalig medlem. Artister når både den svenska och den globala marknaden mm.

15. Vad gör jag om min genre saknas?

Svar: Att definiera en genre för en låt är ingen exakt vetenskap utan en bedömning som kan variera från person till person. Det finns heller inga entydiga skarpa gränser mellan olika genrer, dvs. när övergår en viss genre i en annan? En låt kan alltså ligga när flera olika genrer och ha influenser från alla dessa. Istället för att se genrer som strikt avgränsade områden förespråkar vi en flytande syn på genrer. När man laddar upp en låt på Demolåtar.se måste man trots allt fylla i genre, detta för att det ska vara enklare att söka fram den musik man vill lyssna på för andra besökare. Sätt därför en genre som ligger närmast till hands för den aktuella låten. Det finns nästan oändligt många genrer och subgenrer och för att förenkla har Demolåtar.se endast tagit med de stora genrerna på en högsta nivå. Saknar du din genre finns den troligtvis under några av dessa övergripande genrer.

16. Hur gör jag mina låtar till mp3:or?

Svar: Har du dina låtar i wav-format eller liknande kan du använda ett konverteringsprogram som gör om låtarna till mp3. Demolåtar.se rekommenderar Freac som är gratis att ladda ner. Gör så här:- Ladda ner och installera Freac- Väl File->Add->Audio files och välj dina låtar. Om du har dem på CD välj Audio CD contents.- Klicka på play-symbolen längst upp- När konverteringen är klar, ladda upp låtarna.

17. Vad är Cred Coins (CC)?

Svar: För att ladda upp musik på Demolåtar.se behöver man Cred Coins (CC) som fungerar som en fiktiv valuta. Nya medlemar får 2 CC från början vilket räcker för att ladda upp 2 låtar. När du behöver fylla på med fler mynt loggar du in, klickar på "Ändra konto" (shiftnyckeln)->"Skaffa Cred Coins". Genom att du länkar till Demolåtar.se och på så vis ger oss cred och nya besökare, får du Cred Coins som du kan använda på sidan. Fördelar med CC-systemet:
  • Ni hjälper Demolåtar.se att få nya besökare och stödjer därmed den fria demoscenen.
  • Nya besökare innebär ny musik och fler kommentarer på låtarna.
  • Bättre kvalitet på låtarna och mindre "oseriöst" material. När man måste använda ett mynt för att ladda upp en låt tänker men sig för lite extra och väljer mer kvalitativa låtar eller låtar som man tror på och vill ha feedback på för att förbättra.
  • Fler lyssnare då kvaliteten höjs på låtarna.

18. Min fil är för stor, hur gör jag den mindre?

Svar: En låt får vara max 20 MB stor. Se 16. Hur gör jag mina låtar till mp3:or? Med hjälp av detta program kan du konvertera om din låt och välja antagligen en lägre bitrate alternativt hårdare komprimering för att få en mindre fil. Mindre filer är lättare att spela för besökare med sämre uppkoppling.

19. Hur får jag min låt högst upp i listan?

Svar: Alla låtar får sin tid i rampljuset tills nästa låt laddas upp, eftersom de sorteras efter datum. Om du vill få låten högst upp igen kan du boosta låten under "Konto"! Se vidare instruktioner där.
Musik | Om demolåtar.se | Facebook | | Disclaimer | Naviti AB | API | Admin

FB

Kolla in oss på facebook.

Sök låtar

Alla låtar

Tipsa musikvänner

Share |

Låttexter

Din text här? Lägg till låttext!