Registrera | Glömt lösenord?

»Spelar ny musik  »Marknadsför band/artister  »Ökar din musikalitet
Demomusik på band

Spela in musik

Mick för inspelning av musik Att spela in musik själv behöver inte längre kosta så mycket. För en relativt liten summa kan man bygga en tillräcklig hemmastudio som räcker långt. Detta kan vara lämpligt för artister och grupper som planerar att spela in sina låtar och göra en demo.

Spela in musik själv - egen studio

Musikprogram är idag väldigt kraftfulla och klarar av att spela in musik på det sätt som man tidigare behövde en studio med stora mixrar och effektrack för. Inspelning, mixning och redigering görs med hjälp av olika program, därefter kan resultatet läggas ut på nätet eller på skiva. Det går bra att börja i liten skala och sedan bygga på i takt med intresse, kunskap och ekonomi. För att komma igång med att spela in musik måste man minst ha en dator, en mikrofon, ett inspelningsprogram för att arbeta med de inspelade ljuden och ett bra externt ljudkort.

Dator - Mac eller PC

Du kan välja Mac eller PC allt efter vad du är van vid eller har sedan tidigare. Mac har blivit lite av en industristandard inom musikbranschen pga. dess design, enkelhet och inspelningsprogram. PC klar dock precis samma sak och ofta till ett lägre pris, allt handlar om känsla och vana. Att hantera och spela upp ljud från många kanaler kräver en ganska kraftfull dator och/eller ett bra ljudkort (se nedan). Här rekomenderas inte att snåla, se till att ha mycket RAM-minne och en hyfsat stor hårddisk. Datorn bör också vara så tyst att den inte stör om man spelar in akustiska instrument eller sång i samma rum.

Inspelningsprogram

Beroende på om man har Mac eller PC så finns det lite olika program, många finns till båda plattformarna men några finns bara till respektive dator. Cubase är det mest spridda programmet för musikinspelning i världen och det finns till både Mac och PC. Pro Tools finns också för både PC och Mac och har blivit ett väldigt populärt verktyg för att spela in musik på senare tid. För endast Mac är det Logic som dominerar bland de professionella producenterna. För enklare inspelningar funkar dock Garage Band relativt bra.

Ljudkort för inspelning

Ljudkortet är den del av datorn som behandlar ljud. Det som är inbyggt i din dator är inget alternativ, det håller väldigt låg kvalitet. Om du bara tänker spela in sång och akustiska instrument kan ett enkelt och billigt ljudkort med 2 ingångar och 2 utgångar vara tillräckligt. Vill du kunna spela in flera instrument samtidigt behövs ljudkort med fler ingångar, 4 eller fler. Det är bra om mickingångarna har fantommatning för att kunna använda bättre mickar. De flesta ljudkorten är externa vilket är praktiskt om du vill flytta det mellan olika datorer. De ansluts antingen via USB eller via firewire (snabbare överföringshastighet).

Mikrofon

Mikrofonen omvandlar akustiskt ljud till elektriska signaler, med hjälp av den kan man spela in ljud på datorn. En bra mick är viktig för studion. Det finns två olika typer: dynamiska- och kondensatormickar. Dynamiska är i regel billigare och inte lika känsliga. Kondensatormickar kräver oftast fantommatning och är känsligare vilket gör sig bra för sång och akustisk gitarr. Som första mick passar en kondensatormick med stort membran bra, den fungerar till det mesta och ger ett detaljrikt ljud.

Högtalare och hörlurar

Bra ljud är viktigt för att kunna höra alla detaljer vid mixning. När det gäller musikinspelning är det viktigt att högtalarna är neutrala och inte färgar ljudet, dvs. inte lägger till eller tar bort något. De bör inte ha överdriven bas eller diskant. Vanliga datorhögtalare är oftast av relativt dålig kvalitet och lämpar sig därför inte vid mixning.
Musik | Om demolåtar.se | Facebook | | Disclaimer | Naviti AB | API | Admin
MinaLån.se

FB

Kolla in oss på facebook.

Sök låtar

Alla låtar

Tipsa musikvänner

Share |