»Spelar ny musik »Marknadsför band/artister »Ökar din musikalitet
Tips för demo
Musikdemo är ett måste och här får du alla tips du behöver veta för att göra en bra demo. Börja med att fastställa vilket syfte din demo ska ha. Det är viktigt att tänka på hur man vill att ens musik skall uppfattas av mottagaren.
Syfte:
- Att få ett skivkontrakt, spelningar eller medverkan i media.
- Att testa hur låtarna man skriver verkligen låter.
- Som grund inför en längre inspelning t.ex. fullängds-CD.
2-3 låtar
Ingen hinner lyssna längre än så, har man fler låtar måste de själva välja. Det är bättre att bara skicka med det absolut bästa låtarna och placera den bästa först. Om skivbolaget blir intresserade kommer de fråga om fler.
Kontaktinformation
Om en CD skickas, skriv kontaktinfo både på skivan och omslaget: namn, adress, e-mail och telefonnummer (mobil). Det är lätt hänt att fel skiva hamnar i fel fodral etc. Ta reda på vem som är ansvarig för kontakten med nya band och ange namnet på kuvertet för säkerhets skull. Ett enklare alternativ är att ladda upp musiken på Demolåtar.se och skicka länken i ett mejl tillsammans med kontaktuppgifter eller att skicka låten som en bifogad fil i mejlet.
Kort brev
Skriv ett väldigt kort brev och skicka med demon. Presentera bandet/artisten, bandmedlemmar, var ni kommer ifrån samt något som väcker intresse att lyssna vidare. Kommentera inte kvalité på de egna låtarna, de som skickas med ska man alltid vara nöjd med.
Spelbar?
Det viktigt att provspela sin demo och kontrollera att den låter ok. Om det är en CD är det bra att provspela din i någon billigare cd-spelare och kontrollera att den går att läsa och inte hackar.
Ljudkvalité sekundärt
Det är själva låten inklusive hur musikerna spelar och sjunger som är det viktigaste. Så länge man hör vad man vill uppnå räcker det för att göra en bedömning. En bra låt är fortfarande bra även på en knastrig LP eller om den sjungs acapella utan effekter. Det är alltså onödigt att lägga ner för mycket pengar på en studioinspelning. Får man ett skivkontrakt vill bolaget troligtvis ändå göra en ny bättre inspelning. Ett bra exempel på en demo är Michael Jackssons ”Billy Jean”-demo som finns med på skivan ”Thriller”.
Uppföljning
Följ upp din demo på ett korrekt sätt precis som en vanlig jobbansökan. Kontrollera att rätt person har fått den och lyssnat på den. Tjata dock aldrig.
Särprägel
Spela inte in en slätstruken låt som låter som den ”borde” göra eller som andra skivinspelningar låter. Tänk utanför ramarna så kommer så öppnar sig helt nya möjligheter!
Var självkritiskt (men våga)
Endast de bästa låtarna är värda att skicka till skivbolag. Det är lätt att man behandlar låtar man jobbat hårt med som sina egna barn. Låt istället kompisar eller demosidor (t.ex. demolåtar.se) ge dig feedback och var öppen för kritik. Ofta kan folk fort uttala sig om de tycker en låt svänger eller inte.
Bolag och genrer
Många bolag nischar sig på specifika musikgenrer. Det är absolut nödvändigt att skicka rätt typ av låt till rätt bolag.
Spela alltid själv
Man vill höra musikerna spela på demon, inte något förprogrammerat syntkomp med sång. Undantag är förstås elektronisk musik etc.
Låt vs. video
Skivbolag fokuserar mest på låten och hur bra den framförs, det räcker för att göra en bedömning. En arrangör kan däremot vara mer intresserad av en live-inspelning för att se själva framträdandet.
Var beredda på att få ett antal nej, de flesta demos som skickas in till olika skivbolag och festivaler hamnar slutligen i soporna. T.ex. får Hultsfredsfestivalen årligen över 5000 demos med band som vill uppträda. Tappa inte hoppet för det, med mycket tålamod, envishet och vilja att förbättra sina låtar kan man lyckas! Skivbolag och festivaler upptäcker inte alltid sina band genom de demos som skickas direkt till dem. Ofta blir de tipsade, läser demospalter i musiktidningar eller lyssnar via demosajter som denna! Att lägga upp låtar här kan därför vara ett stort steg i rätt riktning.
Tipsa musikvänner
Share
|
Låttexter
Din text här? Lägg till låttext!